sobota 16. septembra 2017

Žena 21. storočia

Milé žienky domáce. Máte už po krk detského džavotania? Nudí Vás skladanie veží z kociek? Radšej by ste sa pustili do stavby niečoho vlastného? Doba sa mení a dnešná doba je naklonená aj Vám, ženám v domácnosti. Matkám, ktoré sú pripútané ku svojmu zlatíčku. Ó áno, milujete ich. Sú Vaše. Sú nádherné. Sú dokonalé. A taktiež sú požierači času. Toho Vášho.

Každý človek túži po sebarealizácií. Niekto viac, niekto menej. Niekto o svojich túžbach bude celý život snívať, no nič nespraví pre to, aby si ich naplnil. Iní hľadajú cestičky, ako dosiahnuť naplnenie, aby na sklonku života neľutovali premárnený život. Dnešná doba praje aj ženám. Zatiaľ čo v minulosti bolo priam nevhodné, aby sa matka malého dieťaťa venovala niečomu inému než výchove svojej ratolesti, v dnešnej dobe máte hneď niekoľko prostriedkov k dosiahnutiu cieľa. Pokiaľ ste spokojná vo svojom zamestnaní a túžite po kariérnom raste, môžete predať štafetu vo výchove svojmu manželovi, či partnerovi. Ten má nárok na materské rovnako ako matka. Jeho nárok si môže uplatniť najskôr po uplynutí šiestich týždňov odo dňa pôrodu. Príspevok na dieťa, či už ide o materské, alebo rodičovský príspevok, môže poberať len jeden z rodičov. V praxi je teda najvýhodnejšie, keď si matka užije svoju materskú dovolenku a potom nastúpi „do služby“ otecko. Verte, či nie, je mnoho otcov, ktorí s radosťou na seba preberú túto zodpovednosť. Stačí len zabehnúť na sociálnu poisťovňu, kde Vám tetušky iste s radosťou vysvetlia podmienky nároku na materské. Potom to oznámiť zamestnávateľovi a je to. Manžela máte doma a vy stúpate v práci po rebríčku.


Foto: Green Chameleon

Odlišná situácia sa týka samostatne zárobkovo činných osôb, resp. živnostníkov, ktorí počas poberania materského príspevku môžu ďalej podnikať . Matka (resp. otec), ktorá je na materskej dovolenke a ešte nie je živnostníčkou, si samozrejme môže založiť aj novú živnosť. Nie je obmedzená ani výška jej príjmu, ako je tomu napríklad pri práci popri evidencii na úrade práce. Sociálna poisťovňa nesleduje, aký príjem matka na materskej dosahuje. Sleduje iba to, či ho nedosahuje z pôvodnej zmluvy. Navyše, matka, ktorá začne popri materskej pracovať, či už na zmluvu, dohodu alebo živnosť, nemá voči Sociálnej poisťovni žiadne povinnosti. Nemusí jej nič oznamovať.

Foto: Evan Kirby

Takže úrady sme doriešili a ide sa do práce. Zamestnankyňa jednoducho nastúpi do práce. Ale čo začínajúca živnostníčka? Tak v prvom rade, pokiaľ nemáte dobrý nápad, tak sa do podnikania ani nepúšťajte. Trh je bohužiaľ presýtený horlivcami, ktorí sa do podnikanie pustili s vervou, ale s ružovými okuliarmi na očiach. Pokiaľ nie ste dieťaťom šťasteny, či miliardára, musíte mať skvelý podnikateľský a finančný plán. Samozrejme, ani nejaký ten sponzor nie je na zahodenie. Ale aj u toho pochodíte len s prepracovaným plánom. Vyhraté máte vy, ktoré ste boli obdarené už pri narodení a oplývate nejakým nadaním. Stačí len chcieť, nevzdávať sa pri prvých neúspechoch a ísť si za svojim. Úžasným bonusom je, pokiaľ Vás podporujú najbližší.

Foto: La Caravan


Samostatne zárobková činnosť má svoje výhody aj nevýhody. Na čo si zvyknete veľmi rýchlo, je uvedomenie, že ste si sama sebe paňou a nikto Vám neskáče po hlave. (Teda, až na Vaše dieťa, ale tomu to s radosťou prepáčime.) Na čo sa navyknúť nedá, je závistlivosť, škodoradosť a zlomyseľnosť. Bežný človek sa len tak do podnikania nepustí, preto to neodpustí tým, ktorí na to majú guráž. Pre takého človeka je obvyklé, že s radosťou sabotuje prácu iných, aby im dokázal, že nie sú takí dobrí, ako si o sebe myslia. Bohužiaľ v našom štáte má viacero možností, ako Vám pokaziť deň. Stačí správne namierená sťažnosť. Potom k Vám budú na návštevy chodiť tetušky z rôznych úradov, ktoré sa budú snažiť spraviť všetko preto, aby Vám dokázali, že to čo robíte, v žiadnom prípade nerobíte správne. Vtedy majte na pamäti, že ste lepšia ako všetci tí závistlivci a byrokrati, pretože Vám sa to podarilo. Splnili ste si sen, šli ste si za svojim, prispievate do domáceho rozpočtu, napriek tomu, že ste v prvom rade matka na plný úväzok. Vy ste už vyhrali. Ste žena 21. storočia.

Foto: rawpixel.com

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

3 Odhalenie

Paradoxne som sa zobudila na ticho. Uvedomovala som si, že som stále v obývačke na gauči. Otočila som sa a narazila som do ocka. „Ahoj, sp...